Flextenders goede tussenoplossing voor netcongestie

Energie-Nederland juicht de komst van flextenders toe. Om het overvolle stroomnet in de provincie Utrecht te ondersteunen, bieden flextenders een oplossing. Dit antwoordt Energie-Nederland op een consultatie van Stedin over een aankomende flextender in Utrecht. Wel draagt Energie-Nederland drie aanbevelingen aan om toekomstige flextenders te verbeteren:

  1. Organiseer een open en transparant proces
  2. Maak duidelijke landelijke afspraken over inzet van Flextenders
  3. Gebruik technologieneutrale tenders

Flexibele afname, stuurbare invoeding
Om flexibele productie van elektriciteit te stimuleren, heeft netbeheerder Stedin in Utrecht een aparte aanbesteding, oftewel flextender, uitgeschreven. Marktpartijen kunnen aangeven wanneer zij lokale en stuurbare stroom kunnen leveren. In een apart proces zoekt Stedin ook naar flexibele afnemers. Door zowel te sturen aan de vraag-, als aan de aanbodkant kan Stedin de piekmomenten op het stroomnet beter opvangen om zo netcongestie op te lossen.

Tussenoplossing
Netcongestie, of overbelasting van het elektriciteitsnet, remt economische activiteit en vertraagt de energietransitie. Energie-Nederland ziet dit probleem graag zo snel mogelijk opgelost. “Maatregelen die de verzwaring van het elektriciteitsnet kunnen versnellen hebben wat ons betreft daarom topprioriteit” zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland. “Tot die tijd zijn flextenders een geschikte tussenoplossing. Gezien de urgentie van het probleem hebben wij begrip voor de huidige aanpak van Stedin, maar wij zien ook verbeterpunten voor toekomstige flextenders.”

Open en transparant proces 
Energie-Nederland benadrukt de noodzaak van een open en transparant proces bij de organisatie van toekomstige flextenders. Alle partijen moeten vanzelfsprekend gelijke toegang hebben tot informatie. Energie-Nederland bepleit een landelijk kader waarin de processen duidelijk en transparant vastgelegd worden.

Duidelijke, landelijke afspraken 
Om investeringen van marktdeelnemers te beschermen en om leveringszekerheid te waarborgen moeten er heldere, landelijke afspraken komen over het gebruik van deze nieuwe flexibele productiecapaciteit. Overleg tussen netbeheerders, het ministerie, ACM en andere betrokkenen is noodzakelijk.

Technologieneutrale tenders 
De huidige vraag van netbeheerders aan marktpartijen richt ze wat Energie-Nederland betreft te veel op specifieke technologieën. Dat beperkt innovatie en verhoogt de maatschappelijke kosten. Door het gebruik van gasgeneratoren voor te schrijven, worden andere oplossingen zoals batterijen of combinaties tussen gascentrales en batterijen uitgesloten. Energie-Nederland bepleit dat de tenders technologieneutraal van aard zijn. Alleen zo kan de markt de meest efficiënte oplossing voor het lokale probleem bieden.

Gerelateerd nieuws