AMO studie: een blik op het toekomstige Nederlandse energielandschap

Hoe ziet het Nederlandse energielandschap er in de toekomst uit? Een nieuwe studie van studio AMO laat mogelijke antwoorden op deze vraag zien. In opdracht van een diverse groep organisaties en bedrijven uit de energiesector heeft studio AMO* een studie uitgevoerd naar hoe het Nederlandse landschap de komende decennia kan veranderen door de energietransitie. Het resultaat is een boek vol creatieve, inspirerende en prikkelende beelden van hoe Nederland er in de toekomst uit zou kunnen zien. 

Nieuwe inrichting van Nederland 
Gebaseerd op de noodzakelijke omschakeling naar een duurzaam energiesysteem schetst AMO een toekomstbeeld waarin de opwek van hernieuwbare energie op een organische en logische manier verweven raakt met het Nederlandse landschap. De beelden die zij gebruiken om dat te illustreren, zetten aan tot nadenken. Het doel is om de discussie over de nieuwe inrichting van Nederland te stimuleren. 

Frisse blik 
Traditionele beleidsnotities staan vol met tabellen, cijfers en tekst. AMO doorbreekt dit door ontwerpen te presenteren die laten zien hoe industriële landschappen, snelwegen en boerenland zouden kunnen veranderen door de energietransitie. Dit biedt een frisse blik op de uitdagingen én de kansen die voor ons liggen. 

Maatschappelijke kans 
De energietransitie is niet alleen een technische uitdaging, maar ook een maatschappelijke kans. Bewoners, bedrijven en overheden zijn al volop bezig om deze veranderingen met elkaar te bespreken. De studie van AMO is bedoeld om deze gesprekken te voeden.  
 
In opdracht van 
De studie is gemaakt in opdracht van Netbeheer Nederland, NVDE, Alliander, EBN, Element NL, Energie-Nederland, Enexis, Gasunie, Groningen Seaports, Port of Rotterdam en TNO.


 
*AMO is verbonden aan het architectenbureau OMA

Downloads
Klik hier voor het boek met alle beelden (pdf)

Gerelateerd nieuws