Energie-Nederland roept op tot urgentie in klimaatbeleid: ‘Alle zeilen bijzetten voor 2030’

“Om de klimaatdoelen te halen, moeten alle zeilen worden bijgezet,” dat zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, in reactie op de vandaag gepresenteerde klimaat- en energienota, waarin het kabinet reageert op de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van het Planbureau voor de Leefomgeving. “Het is goed dat minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG) extra stappen wil zetten. Energie-Nederland helpt graag mee om de haperende uitvoering van het klimaatbeleid van nieuwe impulsen te voorzien” aldus Van Nieuwenhuizen. 

Stimuleer vraag naar elektriciteit 
De reductie van CO2-uitstoot loopt spaak door tegenslagen in de uitvoering, zoals vertraging van windparken op zee en stagnatie bij de productie van groene waterstof, zo stelt het PBL in de KEV. Om de doelen in 2030 te halen is er nog zestien tot vierentwintig megaton uitstootreductie nodig. “Dat is een gigantische opgave,” aldus Van Nieuwenhuizen. “Daarom is het stimuleren van de vraag naar hernieuwbare elektriciteit in deze fase cruciaal. Zonder voldoende vraag kunnen producenten van duurzame energie geen investeringsbeslissingen nemen en treden er nog meer vertragingen op.  
 
Uitbreiding netcapaciteit 
Daarnaast dringt Energie-Nederland aan op snelle uitbreiding van de netcapaciteit om de schade door netcongestie te beperken. “Uitbreiding van het net vergt grote maatschappelijke investeringen. Het uitblijven van deze investeringen veroorzaakt echter nog grotere maatschappelijke kosten” zegt Van Nieuwenhuizen. Om te voorkomen dat de nettarieven sterk oplopen, roept Energie-Nederland op om de kosten van netuitbreidingen deels uit de algemene middelen te financieren. Zo kunnen de nettarieven volgens de branchevereniging dalen waardoor de elektrificatie vordert. 

Ruim baan voor groene waterstof 
Energie-Nederland pleit ook voor beleid dat de afname van groene waterstof versnelt. Van Nieuwenhuizen: “Voor waterstof is er beleid in ontwikkeling, maar dit biedt momenteel onvoldoende zekerheid voor potentiële investeerders. De ontwikkeling van infrastructuur voor groene waterstof moet daarom topprioriteit krijgen.”  
 
De sector staat klaar 
“Zonder een krachtige aanpak en duidelijke regie blijven de kosten voor huishoudens en bedrijven stijgen, terwijl investeringen in verduurzaming uitblijven. De energiebedrijven staan klaar om op te schalen, maar daarvoor moet de overheid de juiste voorwaarden scheppen. Alle focus moet nu komen te liggen op het zo snel mogelijk wegnemen van obstakels voor de uitvoering van het beleid,” aldus Van Nieuwenhuizen.

Gerelateerd nieuws