Energie-Nederland: Investeer nu in duurzaamheid voor stikstofreductie op lange termijn

De uitspraak van de rechter in de zaak tussen Greenpeace en de Nederlandse staat heeft verstrekkende gevolgen. De huidige stikstofimpasse belemmert de ontwikkeling van alle sectoren in onze maatschappij: woningbouw, landbouw, mobiliteit en industrie. Ook de voortgang van de energietransitie komt verder onder druk te staan.  
 
Verduurzaming draagt bij aan stikstofreductie 
Energie-Nederland heeft steeds aangegeven dat de energietransitie juist kansen biedt om de stikstofimpasse te verkleinen. Verduurzaming draagt immers bij aan zowel het verminderen van de CO2-uitstoot als aan het reduceren van stikstofdeposities. Woningbouwprojecten, projecten voor duurzame opwek van energie en verduurzamingsinvesteringen in de industrie hebben bij de bouw een bescheiden stikstofuitstoot. Maar in de verdere levensduur leiden deze projecten tot een forse afname van stikstofdeposities ten opzichte van de huidige situatie.

Motie 
De Tweede Kamer heeft deze denkrichting in mei 2024 omarmd, door een motie van SGP, CU en CDA met 144 stemmen aan te nemen. De motie vraagt het kabinet om een juridisch houdbare vrijstelling van de stikstofregels voor de aanleg van energie-infrastructuur en schone energieproductie. 
 
Nationale crisis 
Energie-Nederland roept het kabinet op om met de nieuwste rechterlijke uitspraak in de hand zo snel mogelijk met een concrete aanpak te komen om uit de stikstofimpasse te komen. De genoemde motie uit mei 2024 kan daarbij helpen. Het is van cruciaal belang dat er snel een doorbraak wordt geforceerd om deze nationale crisis op te lossen en Nederland op koers te houden richting een duurzame toekomst. 

Gerelateerd nieuws