Versnelling noodzakelijk voor wind- en zonne-energie in Nederland 

De ontwikkeling van wind- en zonne-energie in Nederland heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Tijdens het Commissiedebat RES en Wind op Zee in de Tweede Kamer werd vandaag de noodzaak van verdere maatregelen benadrukt. Daarnaast verwelkomt Energie-Nederland de aandacht die enkele Kamerleden besteedden aan de financiering van de uitbreiding van het elektriciteitsnet uit de algemene middelen. Gezien de schaal en het langetermijnbelang van dit mega-infrastructuurproject is dit een punt waar Energie-Nederland zich al geruime tijd voor inzet. 
 
Enorme stappen 
Sinds 2018 worden wind-op-zee-tenders zonder subsidie gerealiseerd en ook wind- en zonne-energie op land dragen steeds meer bij aan de hernieuwbare elektriciteitsproductie. Ondanks dat er grote stappen in de goede richting zijn gezet, ziet Energie-Nederland nu dat de uitrol van nieuwe duurzame projecten vertraagt. Dit komt door een combinatie van factoren, zoals een verslechterde businesscase, trage vergunningprocedures en beperkte ruimte voor nieuwe projecten. Deze problematiek werd ook tijdens het debat naar voren gebracht, en de minister gaf aan hierover met de sector in gesprek te zijn.  

Belang van versnelling  
Met de toenemende elektrificatie van vervoer, verwarming en industrie is een betrouwbare en duurzame energievoorziening essentieel. Daarnaast is duurzame elektriciteit cruciaal voor de productie van groene waterstof. Wind-op-zee-tenders spelen hierin een sleutelrol. Ook nieuwe projecten voor wind- en zonne-energie op land zijn onmisbaar voor een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem. Toch komen nieuwe projecten steeds moeilijker van de grond. 

Actiepunten voor duurzame energie  
Energie-Nederland roept op tot de volgende maatregelen: 

  1. Versterking van de groei van hernieuwbare energie op land 
  • Het streefdoel van 55 TWh hernieuwbare elektriciteit op land in 2030 is noodzakelijk en moet haalbaar blijven. Dit vraagt om verlenging van de SDE++-regeling en invoering van Contracts-for -Difference (CfD) vanaf 2027. 

  1. Behouden van een gezonde businesscase voor wind-op-zee 
  • Lidstaten moeten expliciete doelen vaststellen voor de elektrificatie van de industrie. 
  • Onbelemmerde toegang tot het net en de markt moet gewaarborgd blijven. 
  • Er moet helderheid komen over de marktkoppeling met het Verenigd Koninkrijk. 
  • Invoering van een aansprakelijkheidslimiet kan de haalbaarheid van projecten verbeteren. 
  • Stimuleer investeringen met financiële instrumenten, zoals tijdelijke SDE++-ondersteuning.  

Oproep aan de overheid  
Energie-Nederland vraagt de overheid om maatregelen te nemen die de realisatie van duurzame energieprojecten versnellen. Dit is noodzakelijk om klimaatdoelen te halen en Nederland energieonafhankelijker te maken. Door nu in te zetten op een robuust energiebeleid kunnen we de energietransitie succesvol realiseren.

Gerelateerd nieuws