Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt voortgezet in 2025. Voor het derde jaar op rij leveren energieleveranciers een bijdrage aan het fonds dat huishoudens met lage inkomens ondersteunt bij het betalen van hun energierekening. De energieleveranciers Essent, Vattenfall, Greenchoice, Budget Energie, Eneco, Engie, Innova Energie, Clean Energy en Pure Energie leveren een gezamenlijke bijdrage van ruim zes miljoen euro. Ook de drie grote regionale netbeheerders leveren een bijdrage.
Bestrijding energiearmoede
De eerdere bijdragen van energieleveranciers aan het Noodfonds in 2023 en 2024 bedragen samen ruim 55 miljoen euro. Met deze nieuwe financiële ondersteuning aan de uitvoeringskosten in 2025 hebben energiebedrijven in totaal meer dan zestig miljoen euro bijgedragen aan de bestrijding van energiearmoede. De energieleveranciers gaan ervan uit dat het gereserveerde bedrag op de rijksbegroting voor het Tijdelijk Noodfonds Energie volledig wordt benut om huishoudens met lage inkomens en hoge energierekeningen te ondersteunen.
Structurele oplossing vanaf 2026
Energie-Nederland dringt erop aan dat vanaf 2026 het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt omgevormd tot het Energiefonds 2026-2032 (werktitel), gefinancierd vanuit het Nederlandse budget uit het EU Social Climate Fund. Dit nieuwe fonds zal vooral structurele verduurzamingsmaatregelen aan woningen van huishoudens met een laag inkomen ondersteunen, met als doel het blijvend bestrijden van energiearmoede. Daarnaast wordt ook tijdelijke inkomensondersteuning geboden. Over deze inzet vanuit het Nederlandse SCF-budget vindt momenteel een internetconsultatie plaats.
Verantwoordelijkheid
“Nu energieleveranciers voor het derde jaar op rij hun verantwoordelijkheid hebben genomen, is het van belang dat de overheid snel werk maakt van een structurele oplossing voor energiearmoede. De energiesector denkt graag mee over de opzet van het Energiefonds 2026-2032” aldus Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland.