Update: Gevolgen avondklok voor energie- en warmtesector

Gisteren is door de Tweede Kamer ingestemd met het invoeren van een avondklok; een verbod om buiten te zijn tussen 21.00 en 04.30. De avondklok gaat in vanaf zaterdag 23 januari tot en met 9 februari. In dit bericht vindt u meer informatie over wat deze avondklok betekent voor werknemers in de energie- en warmtesector.

Gevolgen avondklok voor de energiesector en warmtesector
De avondklok betekent voor alle burgers een verbod om vanaf 23 januari buiten te zijn tussen 21.00 en 04.30. Uitzonderingen zijn onder andere: medische zorg, politie, brandweer, mantelzorg, ander werk waarvoor werknemers de deur uit moeten en het aangelijnd uitlaten van de hond.

Voor werk geldt er een generieke uitzondering: dit geldt dus ook voor alle werknemers in de energiesector en de warmtesector. Deze uitzondering houdt in dat elke werknemer met een juist ingevulde werkgeversverklaring tijdens de uren van de avondklok naar buiten mag om noodzakelijk werk te verrichten. Hierbij is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om na te gaan of het werk wat de werknemer doet van dermate belang is dat dit in de uren van de avondklok moet.

Benodigde verklaringen
Er worden door de overheid twee verklaringen beschikbaar gesteld: 1) een eigen verklaring en 2) een werkgeversverklaring. Het is noodzakelijk om beide documenten juist ingevuld bij u te hebben wanneer u zich tijdens de uren van de avondklok buiten begeeft vanwege werk.

  1. Eigen verklaring avondklok; dient elke burger ten alle tijden bij zich te hebben wanneer deze tijdens de uren van de avondklok buiten is. Met reden (bijvoorbeeld werk) en ondertekend door zichzelf.
  2. Werkgeversverklaring avondklok; dient iedereen die vanwege werk tijdens de uren van de avondklok buiten moet zijn bij zich te hebben. Hierin verklaart de werkgever dat ‘werknemer X’ zich buiten op straat moet begeven en waarom, inclusief zo specifiek mogelijk welke data en tijden. Ook is er een optie ‘ik kan voor deze werknemer geen vaste tijden aangeven’. De werkgever kan dus van tevoren alle dagen en tijdstippen invullen waar hij/zij verwacht dat de werknemer op de uren van de avondklok naar buiten moet voor werk. Achteraf een reden opgeven, ook al is dit spoed, is niet geldig. Dit moet vooraf ingecalculeerd worden. De direct leidinggevende kan dit formulier ondertekenen.
 

Waar vind ik deze formulieren?
Op deze pagina van de Rijksoverheid zijn de formulieren te downloaden. Daarnaast is op deze pagina van de Rijksoverheid meer informatie over de avondklok, waaronder een Q&A, te vinden.

Onderaan deze pagina, bij downloads, heeft u ook de mogelijkheid om de twee formulieren te downloaden. Daarnaast is er ook een poster van de Rijksoverheid met de regels omtrent de avondklok beschikbaar als download.

Voor leden van Energie-Nederland is er ook een word-versie beschikbaar van de formulieren. Mocht u hier interesse in hebben kunt u een e-mail sturen naar ons corona-meldpunt:  [email protected]

Downloads
Formulier eigen verklaring avondklok
Formulier werkgeversverklaring avondklok
Poster regels avondklok

Gerelateerd nieuws