Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)

De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus te gaan. Maar, wat vinden politieke partijen het belangrijkste als het gaat over de energietransitie? En wat doen ze eigenlijk zelf om bij te dragen aan de klimaatdoelen? Energie-Nederland stelt vier vragen over energie aan politieke partijen. Met deze keer vier vragen aan… Mark Harbers, Tweede Kamerlid van de VVD. 

1)    Wat staat bovenaan de agenda van de VVD als het gaat over de energietransitie?
“Wij zijn vastberaden om de (inter)nationale afspraken voor CO2 -reductie na te komen. Wij staan voor een beleid dat het mogelijk maakt dat iedereen mee kan doen. Een slimme en realistische aanpak, daar gaan wij voor.”

2)    Welke maatregel moet zeker in het Regeerakkoord als de VVD gaat deelnemen aan het nieuwe kabinet?
“Het klinkt misschien flauw maar ik kan en wil niet kiezen. De energietransitie vraagt om een uitgebreid pakket aan maatregelen en daar hebben wij ook alle ruimte voor genomen in ons programma. Het gaat erom dat we het slim en betaalbaar doen.”

3)    In december 2020 zijn de regeringsleiders akkoord gegaan met het verhogen van het EU broeikasgasemissie-reductiedoel voor 2030 naar ten minste 55%. Hoe gaat Nederland bijdragen aan deze versnelling en wat betekent dit voor het huidige Nederlandse reductiedoel van 49%?
“Wij verwachten dat het aanscherpen van het “Europese emissiehandelssysteem ETS hierbij gaat helpen. Dus door op Europees niveau scherpere afspraken te maken over het jaarlijks verlagen van het emissieplafond. Dit maakt vervuilen duurder en investeren in schonere technieken meer rendabel.”

4)    Hoe draagt u zelf bij aan de energietransitie?
“Op verschillende gebieden, net als iedere ander burger denk ik. Ik woon in een appartement dat duurzaam is gebouwd met een warmtepomp.  Dat heeft als voordeel dat ons binnenklimaat nu veel beter gereguleerd is (lekker warm in de winter en koel in de zomer) . We gebruiken ledlampen en ik probeer wanneer mogelijk de trein te pakken. En nu in deze Covid tijd is thuiswerken natuurlijk ook een uitkomst. Dat zullen we na deze periode gedeeltelijk blijven doen.”


Benieuwd wat de VVD en andere politieke partijen nog meer vinden over onderwerpen als elektriciteit, mobiliteit en energiebesparing? Bekijk dan het handige verkiezingsoverzicht van Energie-Nederland en kijk en vergelijk zelf standpunten met elkaar.


 

Gerelateerd nieuws