29 juni 2021 – Dit is een gezamenlijk persbericht van Bouwend Nederland, Energie Nederland, EBN, Nederlandse Vereniging Duurzame energie, Topsector Energie, Energie Samen, NOGEPA, VNCI, Geothermie Nederland, Kas als energiebron, KVGN, Gasunie, Techniek Nederland, VNPI, TNO, NWEA, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, VEMW, het ministerie van EZK, Staatstoezicht op de Mijnen en De Argumentenfabriek.
Filmpje: Zó werkt energie in Nederland
vandaag verschijnt het standaardwerk ‘Zo werkt energie in Nederland’. Een initiatief van 21 partijen in en om de energiesector onder leiding van de Argumentenfabriek. In navolging van andere standaardwerken geeft Zó werkt energie in Nederland inzicht in de werking van ons energiesysteem met heldere visualisaties, overzichtelijke schema’s en bondige teksten. Het complexe energiesysteem in Nederland wordt teruggebracht tot de kern. Zo objectief en feitelijk mogelijk. Het standaardwerk is tot stand gekomen met de kennis van de 21 betrokken partners en vele deskundigen en een must have voor professionals die in en rondom de wereld van energie in Nederland (gaan) werken.
Zó werkt energie in Nederland werd officieel gelanceerd tijdens de talkshow Transition Talks en was daar direct de basis voor stevige gesprekken, onder meer met Diederik Samsom, chef van het kabinet van Eurocommissaris Frans Timmermans, Medy van der Laan, voorzitter Energie-Nederland, Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en Pieter Boot, Sectorhoofd klimaat, lucht en energie bij het Planbureau voor de leefomgeving.
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz, schreef het voorwoord voor het boek waarvan het eerste exemplaar afgelopen week al aan haar werd overhandigd.
“Wanneer iets complex is, is het juist belangrijk om op een begrijpelijke manier uitleg te geven. Ik ben daarom ook heel blij met dit boek. In dit boek vindt u duidelijke en uitgebreide informatie over de wereld van energie binnen Nederland,”
Toegankelijk standaardwerk
Zó werkt energie in Nederland beschrijft de werking van het Nederlandse energiesysteem op toegankelijke wijze. Het boek is voortgekomen uit een brede coalitie van 21 partijen uit het energiesysteem. Dit zijn publieke en private organisaties met uiteenlopende rollen, met de gedeelde overtuiging dat goede gesprekken en beslissingen over energie beginnen vanuit helder inzicht in de werking van het energiesysteem. De partners hebben samen de inhoud helpen afbakenen en kiezen. Daarnaast hebben ze expertise beschikbaar gemaakt om de informatie in Zó werkt energie in Nederland aan te scherpen en te toetsen. Informatie in de publicatie is getoetst in denksessies door vele deskundigen, zowel vanuit partnerorganisaties als van daarbuiten. Met tientallen visualisaties, schema’s en bondige teksten worden stapsgewijs de onderdelen van het systeem helder uitgelicht.
Voor wie is Zó werkt energie in Nederland?
De sociale, economische en ruimtelijke veranderingen die bij het veranderende energiesysteem horen zijn stof voor een stevig gesprek. Voor alle deelnemers aan het gesprek over de energievoorziening van Nederland geldt: het is belangrijk dat we vertrekken vanuit gedeelde feiten en een gedeeld, objectief begrip van het energiesysteem hebben. Zó werkt energie in Nederland is er voor iedereen die goed geïnformeerd aan de slag wil met energie. Het is gemaakt voor een brede waaier aan professionals die in vele mogelijke rollen betrokken zijn bij het energiesysteem. Een beleidsmaker bij een gemeente of waterschap of een mkb’er die zelf producten en diensten ontwikkelt voor de energietransitie. Ook voor een bestuurder bij een woningcorporatie die aan de slag gaat met verduurzaming of een raadslid met energietransitie in de portefeuille is deze publicatie handig. Zó werkt energie in Nederland voorziet in de groeiende informatiebehoefte van deze (toekomstige) professionals en beslissers in de wereld van energie
Van energiestromen tot klimaatbeleid
In vijf hoofdstukken die elk een eigen perspectief op het energiesysteem vertegenwoordigen, bevat Zó werkt energie in Nederland de antwoorden op tientallen vragen die samen het verhaal over het energiesysteem vertellen. Van de fysieke energiestromen in de kern van het energiesysteem tot de inrichting van dit systeem, de eisen die we eraan stellen en het debat dat we erover voeren, alles wordt helder uiteengezet. Bovendien behandelt het klimaat- en energiebeleid, van internationaal tot decentraal, en komen de energiemarkten aan bod van elektriciteit, gas, warmte en brandstoffen, inclusief hun wettelijke basis. Tot slot beschrijft het de financieel-economische kant van het energiesysteem. Het biedt zo toegang tot betrouwbare, eenduidige en begrijpelijke informatie die de basis vormt voor goede gesprekken en beslissingen over energie.
Kijk hier voor meer informatie, hier kunt u tevens het boek bestellen.