Duurzaam energiesysteem
Energiemarkt
Eindverbruikers
Energietransitie
De term ‘energietransitie’ verwijst naar de grootschalige maatschappelijke transformatie. Deze is nodig om de overstap te maken van een energiesysteem op basis van niet-hernieuwbare bronnen naar een systeem op basis van hernieuwbare en duurzame bronnen. Het ultieme doel is om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul te reduceren en zo klimaatneutraliteit te bereiken. Echter gaat het niet alleen om het vervangen van steenkool, olie en gas door wind- en zonne-energie.
De energietransitie omvat de hele samenleving en heeft invloed op talloze aspecten van het dagelijks leven. Zoals de overstap van kolencentrales naar windenergie. Daarnaast gaat het om het renoveren van woningen zodat ze beter verwarmd kunnen worden. Het gaat om het verminderen van ons verbruik en om onderzoek naar nieuwe duurzame en energie-efficiënte technologieën. Het gaat om het aantrekken van investeringen, het bouwen van infrastructuur en het creëren van business cases om de hernieuwbare sector te laten bloeien. Tot slot gaat het om het maken van verstandig, helder en effectief beleid.
Om de energietransitie mogelijk te maken, hebben de EU en de Nederlandse regering ambitieuze klimaatdoelen en -projecten gesteld, waarin miljarden euro’s worden geïnvesteerd. Het FitFor55-pakket van de EU is één van ’s werelds meest ambitieuze klimaatpakketten. Deze set bindende Europese regelgeving streeft naar een vermindering van CO2-uitstoot van 55% ten opzichte van 1990. Bovendien herziet de EU haar Renewable Energy Directive. De verwachting is dat tegen 2030, 42,5% van het energieverbruik afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Daarnaast moet 29% van de energie in mobiliteit hernieuwbaar zijn en de energie-efficiëntie moet met minstens 32,5% verbeteren. Binnen dit kader, en dankzij het Klimaatakkoord 2019, heeft de Nederlandse regering besloten te streven naar een vermindering van CO2-uitstoot van 60%, waarvoor €35 miljard beschikbaar wordt gesteld.
De transitie vereist investeringen. Om te beginnen in onderzoek naar nieuwe technologieën en de ontwikkeling ervan. Daarnaast moet er beleid komen die de ontwikkeling van hernieuwbare energie ondersteunt. Verder zijn campagnes nodig om de samenleving voor te lichten over energiebesparing en bewust te maken van het belang van een duurzame levensstijl. Een duurzaam energiesysteem helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het verbetert de energiezekerheid en bevordert de economische ontwikkeling terwijl het milieu wordt beschermd.
Het succes van de energietransitie hangt af van de samenwerking en medewerking van overheden, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Energie-Nederland levert haar bijdrage aan de energietransitie door te pleiten en te strijden voor heldere wettelijke kaders die steunen op het principe van marktwerking en een eerlijke verdeling van kosten. Een gelijk speelveld, zowel nationaal als internationaal, zorgt voor de slimste en meest efficiënte verduurzaming.