ACM publiceert Q&A over waterstofterminals

Energie-Nederland is blij met het initiatief van de ACM om een Q&A te publiceren over de regels rond derdentoegang tot waterstofterminals. Bij de totstandkoming van de waterstofmarkt moet de komende jaren veel wet- en regelgeving uitgewerkt worden. Hierbij is het goed dat toezichthouder ACM ook een actieve rol heeft.  

Waterstofterminals 
Naast binnenlandse productie zal een deel van de toekomstige waterstofbehoefte worden ingevuld door import. Waterstofdragers, zoals ammoniak, kunnen via schepen worden aangevoerd en vervolgens in waterstofterminals worden afgeleverd. Een deel van de waterstofdrager wordt in de terminal omgezet in gasvormige waterstof waarna het via, het nog te realiseren landelijke waterstofnetwerk, kan worden getransporteerd naar industriële afnemers. 

Het principe van derdentoegang 
Vanaf 2025 zijn beheerders van waterstofterminals volgens nieuwe Europese regelgeving verplicht om derdentoegang te bieden. Dat betekent dat de beheerders van waterstofterminals ook toegang tot hun terminalcapaciteit moeten bieden aan andere partijen. Dit zorgt ervoor dat iedereen die wil werken in deze markt toegang heeft tot het transport en de opslag van waterstof, zodat meer leveranciers op de markt kunnen komen en de herkomst van waterstof diverser wordt.  

Onderhandelde derdentoegang 
Nederland heeft gekozen voor een systeem van onderhandelde derdentoegang, waarbij terminalbeheerders en gebruikers zelf afspraken maken over voorwaarden en tarieven. Hierbij staat voorop dat beide partijen transparant en zonder discriminatie onderhandelen. 
 
Innovatie en marktwerking 
Het systeem van onderhandelde toegang sluit aan bij de verwachting dat er voldoende concurrentie zal ontstaan tussen marktpartijen en alternatieve vormen van waterstoftransport. Daarom heeft Nederland ervoor gekozen om geen gereguleerd toegangssysteem in te voeren. Dit moet innovatie en marktwerking stimuleren.  

Energiemix 
Energie-Nederland vindt dat waterstof een essentieel onderdeel is van de energiemix van de toekomst.

Lees hier de volledige Q&A van de ACM.

Gerelateerd nieuws