Holland Solar, NWEA en Energie-Nederland presenteren beleidsagenda duurzame energie.
Elektriciteit uit de hernieuwbare bronnen wind en zon wordt dé kern voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Daarvoor moet een komend kabinet in elk geval vier belangrijke knopen doorhakken:
1.    snellere elektrificatie van met name de industrie,
2.    groeimogelijkheden voor zon en wind,
3.    een eerlijkere belasting van energiedragers en
4.    meer investeringen in de energie-infrastructuur.
NWEA, Holland Solar en Energie- Nederland hebben een agenda met beleidsaanbevelingen opgesteld die vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Energie uit zon en wind is in Nederland in grote hoeveelheden en steeds goedkoper op te wekken. De huidige groei is spectaculair. Ook zijn er goede technische opties om de pieken en dalen in zon en wind jaarrond aan de vraag te koppelen, bijvoorbeeld via opslag of conversie naar waterstof.
De energiesector kan een duurzame energievoorziening middels elektrificatie bieden, maar daarvoor moet het komend kabinet wel een aantal keuzes maken. Een aantal belangrijke keuzes uitgelicht:
-  Voor elektrificatie van de industrie, vervoer en gebouwde omgeving is extra aanbod nodig aan CO2-vrije  elektriciteit. Dit vereist beleidsmatige en fysieke ruimte voor groei van de opwek. De kosten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zijn al bijna gelijk met die uit de fossiele brandstoffen (kolen- of gascentrales). Industriële inzet van elektriciteit voor bijvoorbeeld hoge temperatuur-processen is nog wel duurder dan aardgas.  Warmtetransitie, groei duurzame elektriciteitsinzet en elektrolyse vragen daarom om een specifiek steunmechanisme.
- Uiteindelijk kan energie uit de weersafhankelijke bronnen wind en zon jaarrond voor een volledig duurzame en zekere energielevering zorgen. Hiervoor is  een goede planning en ondersteuning van flexibiliteitsopties zoals opslag en vraagsturing nodig.
- Duurzame elektriciteit wordt nu per energie-eenheid zwaarder belast dan bijvoorbeeld aardgas. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk recht getrokken worden, onder andere ten behoeve van de warmtetransitie.
- Duurzame elektrificatie zal pas mogelijk zijn bij een forse uitbouw in het elektriciteitsnet. Dat moet nu pro-actief ter hand genomen worden, zonder te wachten op concrete projecten.
Brief NWEA HollandSolar Energie-Nederland aan formateur 26-05-2021