Beperking belastingvrijstelling voor gasgestookte elektriciteit drijft kosten op zonder klimaatwinst

“Het beperken van de belastingvrijstelling voor gasgestookte elektriciteitsproductie leidt tot een aanzienlijke stijging van de kosten voor warmte en elektriciteit, zonder vermindering van CO2-uitstoot.” Dat zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde rapport over de effecten van deze maatregel. 

Betrouwbaarheid energievoorziening 
Uit het rapport blijkt dat piekcentrales – gascentrales die elektriciteit leveren op momenten van hoge vraag – zwaar worden getroffen door deze nieuwe belastingregels met mogelijk sluiting tot gevolg. Dit bedreigt de leveringszekerheid van onze energievoorziening en leidt tot hogere kosten voor consumenten. 

Consumenten de dupe 
Ook kleinere warmtenetten worden geraakt. Voor deze centrales zullen de energiekosten volgens het rapport met vier procent stijgen in 2025, en zelfs met twintig procent in 2030, waardoor de kosten voor warmte zullen stijgen. Uiteindelijk zullen huishoudens hiervan de dupe zijn.  

Vrijwel geen daling CO2-uitstoot 
Energie-Nederland waarschuwt dat deze kostenstijgingen niet opgevangen kunnen worden door de warmtebedrijven, die al met zeer lage winstmarges kampen. Tegelijkertijd leidt de maatregel voor de warmte- en elektriciteitssector niet tot een significante daling van de CO₂-uitstoot—minder dan 0,01 megaton in 2030. Dit betekent dat deze hogere kosten niet in verhouding staan tot een klimaatvoordeel.

Gerelateerd nieuws