Bestaande instrumenten beter benutten voor snellere oplossingen netcongestie

Energie-Nederland verwelkomt de recente voortgangsrapportage van het ministerie van Klimaat en Groene Groei over het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). De branchevereniging ziet positieve ontwikkelingen, maar benadrukt dat de huidige maatregelen nog lang niet voldoende zijn. “Plannen zijn er genoeg, nu moeten ze worden uitgevoerd. Het sneller verzwaren van het elektriciteitsnet blijft de meest effectieve oplossing” aldus Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland.   

Meer transparantie noodzakelijk 
Het gebrek aan inzicht in de benodigde flexibiliteit per gebied is een belangrijk knelpunt dat in de voortgangsrapportage wordt benoemd. Energie-Nederland roept netbeheerders op om hier meer transparantie over te bieden. Van Nieuwenhuizen: “Zonder duidelijke, gebiedsspecifieke informatie over waar en wanneer flexibiliteit nodig is, blijft het voor marktpartijen moeilijk om effectief bij te dragen aan oplossingen. De branchevereniging vraagt netbeheerders dan ook dringend om beter inzicht te geven in de capaciteitsknelpunten en de verwachte vraag naar flexibiliteit. Met die informatie kan de markt gerichter en sneller meebewegen in de oplossingen.  

Verantwoord zwaarder belasten van het elektriciteitsnet 
Energie-Nederland ziet het onderzoek naar de mogelijkheden om het elektriciteitsnet op een verantwoorde manier zwaarder te belasten als een belangrijke stap in de goede richting. “Dit biedt op korte termijn wat perspectief, waar snel op geschakeld moet worden. We kunnen het ons niet veroorloven om tijd te verliezen,” aldus Van Nieuwenhuizen.  

Effectievere inzet van bestaande instrumenten 
Hoewel er in de afgelopen jaren diverse contractvormen zijn ontwikkeld om netcongestie aan te pakken, blijft de daadwerkelijke inzet ervan achter. “De tijd van experimenteren is voorbij. Wat werkt, moet nu op grote schaal worden ingezet,” zegt Van Nieuwenhuizen. “Er zijn inmiddels tal van instrumenten beschikbaar. Daarom pleiten wij voor een gerichte focus op de implementatie van bestaande contracten, voordat er nieuwe worden ontwikkeld. Ook het effect hiervan moet goed in kaart worden gebracht. Zo leren wij steeds beter wat werkt en wat niet werkt en voorkomen we onnodige vertragingen in de toekomst.”  

Samenwerking blijft cruciaal 
Energie-Nederland blijft zich inzetten voor een goede samenwerking tussen overheid, netbeheerders en marktpartijen. Van Nieuwenhuizen: “Deze rapportage laat zien dat er stappen worden gezet in de goede richting, maar ook dat er nog een hoop werk aan de winkel is. De urgentie is hoog. Het is nu aan alle partijen om samen te zorgen voor een toekomstbestendig energiesysteem.” 

Gerelateerd nieuws