Energie-Nederland is blij met het nieuws dat tijdens COP29 in Bakoe drie nieuwe landen zich hebben aangesloten bij de ‘Coalition on Fossil Fuel Incentives and Subsidies’. “Een internationaal level playing field is de beste manier om te waarborgen dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen landen. Als meer landen zich aansluiten bij deze door Nederland geïnitieerde coalitie, juichen wij dat toe,” zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland. Samen met de nieuwe landen Colombia, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zet de coalitie, die nu in totaal zestien landen omvat, zich in voor meer transparantie en de verantwoorde afbouw van fossiele subsidies.
Drie pijlers
De coalitie richt zich op drie kernpunten:
- Transparantie: ondersteuning van landen bij het in kaart brengen van fossiele prikkels en subsidies.
- Belemmeringen aanpakken: verbetering van internationale afspraken om een verantwoorde afbouw te faciliteren.
- Onderlinge steun: delen van kennis en ervaringen bij nationale trajecten.
Internationale afspraken
Voor Nederland geldt dat ongeveer de helft van wat als fossiele subsidie wordt aangemerkt, voortkomt uit internationale afspraken. Vanwege deze internationale afspraken kan het nadelig zijn voor de concurrentiepositie om als individueel land beleidsdoelen zelfstandig neerwaarts aan te passen of de afbouw ervan te versnellen. Daarom zijn internationale coalities van cruciaal belang om gezamenlijk afspraken te maken over hoe de afbouw van fossiele subsidies op een verantwoorde manier kan worden vormgegeven en uitgevoerd.
Kennisdeling
Om de verdere groei van deze coalitie te stimuleren, is het International Institute for Sustainable Development (IISD) als organisatorische partner aangesteld. Dit instituut moet ook bijdragen aan de professionalisering en kennisdeling tussen deelnemende landen.
Voortgang
De focus van de ‘Coalition on Fossil Fuel Incentives and Subsidies’ voor 2025 ligt op concrete maatregelen voor de afbouw van fossiele subsidies en het versterken van internationale samenwerking. Meer informatie is beschikbaar via de website van IISD.