De realisatie van de Delta Rhine Corridor wordt verschoven van 2028 naar 2032, of zelfs nog later. Dat liet demissionair minister Jetten vorige week donderdag aan de Tweede Kamer weten. Energie-Nederland is teleurgesteld dat koplopers in de energietransitie hierdoor niet door kunnen met hun plannen, want de corridor levert een belangrijke bijdrage aan de groene groei en verduurzaming.
In de Delta Rhine Corridor worden leidingen voor waterstof, CO2, ammoniak en elektriciteit aangelegd tussen het westen en oosten/noorden van Nederland en Duitsland. Deze vertraging betekent onder andere dat producenten en importeurs van waterstof in de westelijke havens van Nederland onmogelijk industriële afnemers in bijvoorbeeld het Limburgse cluster Chemelot of het Roergebied kunnen bereiken. Ook de toegang tot waterstofopslagen in het noorden van Nederland wordt hiermee vertraagd. Die opslagen zijn nodig voor het gebalanceerd (baseload) leveren van waterstof aan afnemers.
Energie-Nederland ziet tegelijkertijd ook het belang van een integrale planning van infrastructuur voor waterstof, CO2, ammoniak en elektriciteit. Waar mogelijk moet worden voorkomen dat de grond meerdere keren open moet en moeten kosten worden bespaard door de aanleg van verschillende leidingen en kabels te combineren. Als combineren van alle leidingen aantoonbaar tot verstorende vertraging leidt bij een deel, dan moet ook een deel apart aangelegd kunnen worden. Het eerder aanleggen van een leiding mag tegelijkertijd niet tot vertraging van de andere leidingen/ kabels leiden. Zo mag de aanlanding van wind op zee niet op de lange baan geschoven worden voor de uitrol van waterstof.
De komende tijd wil Energie-Nederland in overleg met onder andere Gasunie en TenneTwerken aan een oplossing. Kortere doorlooptijden en snellere vergunningprocedures zijn daarbij in elk geval nodig.