Energie-Nederland heeft kennisgenomen van het rapport ‘Verkenning Warmtebedrijven’ van Frans Rooijers in opdracht van minister Hermans (KGG). Energie-Nederland herkent de kern van het advies. De conclusie van het rapport Rooijers luidt: “Het realiseren van 500.000 extra aansluitingen in 2030/35 lukt niet als de bestaande warmtebedrijven niet aan de slag gaan. Bestaande warmtebedrijven zijn in staat om relatief snel extra aansluitingen te realiseren. Financieel is het eenvoudiger om een bestaand bedrijf uit te bouwen dan een nieuw warmtebedrijf te starten.”
Complex proces
Het rapport roept op tot snelle actie: koop als Rijk de drie grootste private warmtebedrijven snel. Dan kunnen de bestaande organisaties in stand blijven. Energie-Nederland vindt die voorwaarde van snelheid cruciaal: alleen dan kan de snelheid in de opschaling van warmtenetten teruggebracht worden. De vraag is echter of de benodigde besluitvorming en uitvoering op tijd gerealiseerd kunnen worden.
Vragen en kanttekeningen
Als dit advies wordt uitgevoerd, verandert in wezen alleen de eigendomsstructuur van de drie warmtebedrijven die in het rapport genoemd worden: Eneco, Vattenfall en Ennatuurlijk. Zij zullen nieuwe aandeelhouders krijgen, met een meerderheid voor publieke aandeelhouders. Voor de klant verandert er weinig: de warmtevoorziening wordt er niet goedkoper of duurder van, en de leveringsvoorwaarden blijven hetzelfde. Daarnaast blijft een belangrijke vraag onbeantwoord: hoeveel gaat de publieke overname van warmtebedrijven kosten? En welke gevolgen heeft dat voor de Rijksbegroting?
Nauwe samenwerking
Energie-Nederland benadrukt dat de warmtetransitie het beste kan worden versneld door de krachten van zowel publieke als private bedrijven te blijven benutten.