Deze week publiceerde TenneT het rapport van Ecorys over de maatschappelijke impact van tijdige netuitbreidingen. Energie-Nederland verwelkomt dit rapport, omdat het onderstreept hoe groot het probleem van netcongestie is en benadrukt dat het essentieel is dat er met grote urgentie gewerkt moet worden aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet.
Congestie
Door drukte/congestie op het elektriciteitsnet kunnen bedrijven en huishoudens niet worden aangesloten. Dit zet een enorme rem op zowel de Nederlandse economie als de energietransitie. Ecorys concludeert dat het op grote schaal en met hoge snelheid realiseren van nieuwe infrastructuur voor elektriciteit onze maatschappij aanzienlijk meer oplevert dan het kost. Energie-Nederland deelt die conclusie, net als Boston Consulting Group in een studie van september 2024.
Werk aan de winkel
Op dit moment staan er in totaal 22 TWh aan elektriciteitsinvoeding, zoals zon en wind, en 63 TWh aan elektriciteitsafname in de wachtrij. Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland: “Als je bedenkt dat de totale jaarlijkse elektriciteitsvraag van Nederland volgens het CBS 117,5 TWh bedraagt, dan betekent dit dus, dat meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektriciteitsverbruik op dit moment wacht op een aansluiting. Er is dus werk aan de winkel.”
Maatschappelijke kosten
Ecorys concludeert dat de snelheid waarmee het elektriciteitsnet wordt verzwaard van grote invloed is op de maatschappelijke kosten die voortvloeien uit de bestaande schaarste in elektriciteitstransport. Van Nieuwenhuizen: “Nederland moet alles op alles zetten om zo snel mogelijk de elektriciteitsinfrastructuur te versterken.”
Robuust en betaalbaar elektriciteitsnet
Energie-Nederland pleit ervoor om een deel van de investeringen in het elektriciteitsnet van de toekomst te bekostigen uit algemene middelen. “Het beste zou zijn als er een fonds wordt ingericht dat te vergelijken is Mobiliteitsfonds of het Deltafonds, om zo de kosten voor dit megaproject over een langere tijd te spreiden. Net zoals bij investeringen in snelwegen en waterwerken, profiteren ook toekomstige generateis van een robuust elektriciteitsnet” aldus Van Nieuwenhuizen.