Energie-Nederland is onderdeel van een brede coalitie welke pleit voor Nationaal Isolatie Programma in nieuw regeerakkoord
In het nieuwe regeerakkoord hoort een ambitieus Nationaal Isolatie Programma thuis. Daarvoor pleit een brede coalitie met Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), de Consumentenbond en Energie-Nederland, in aanloop naar de verkiezingen. In een gezamenlijk position paper  zetten zij uiteen hoe dit programma eruit moet zien. Belangrijk onderdeel is de introductie van een vouchersysteem. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) rekende de maatregelen door. Met een ‘isolatievoucher’ van 2000 euro per huishouden kunnen jaarlijks 104.000 woningen worden verduurzaamd.
De opstellers van het position paper constateren dat veel woningen slecht of niet goed geïsoleerd zijn. Ruim 2,7 miljoen woningen hebben een energielabel lager dan C. Dat is slecht voor het klimaat en leidt tot een onnodig hoge energierekening voor huishoudens. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor wooncomfort en is daarnaast nodig om de woning te kunnen verwarmen met duurzame energiebronnen.
Nationaal Isolatie Programma
Uit eerder onderzoek (2021) in opdracht van Natuur & Milieu bleek dat voor de overgrote meerderheid van de mensen die niet isoleren, de kosten de belangrijkste barrière zijn. De partijen benadrukken daarom het belang van een vouchersysteem: iedere woningeigenaar met een slecht geïsoleerd huis krijgt een voucher ter waarde van 2000 euro om isolatiemaatregelen te treffen. Het EIB becijfert dat met een extra jaarlijks overheidsbudget van 208 miljoen euro er zo’n 104.000 koopwoningen per jaar en tot aan 2031 ruim een miljoen woningen kunnen worden verduurzaamd als de eigenaar een voucher krijgt. Dat leidt tot 0,4 Mton CO2-reductie per 2030, waarvan 0,3 Mton additioneel is ten opzichte van bestaand beleid. De terugverdientijd voor deze investering is voor bewoners volgens EIB nog altijd zo’n 13-25 jaar. Om de terugverdientijd te verminderen tot 7 jaar is een voucher nodig van 2600-5000 euro.
Extra banen door voucher
De berekeningen van het EIB laten zien dat de introductie van een vouchersysteem door de overheid betekent dat de jaarlijkse investeringen groeien met 461 miljoen euro. Naast CO2-reductie levert dit 3.200 nieuwe banen op in de bouwsector op en nog eens 1.600 in andere sectoren zoals de toelevering en advies. Ook zal dit isolatieprogramma zorgen voor standaardisatie en innovatie waardoor de kosten van isoleren dalen.
Wens Tweede Kamer
Eerder heeft de Tweede Kamer al de wens uitgesproken voor een Nationaal Isolatie Programma met de motie Segers/Klaver. Ook het rapÂport ‘BestemÂming Parijs’ van de studiegroep onder leiding van Laura van Geest benadrukt het grote belang van isolatie. Toch gaf minister Ollongren begin maart aan dat zij vooralsnog geen middelen heeft voor een Nationaal Isolatie Programma.
Maatregelen
De volgende maatregelen moeten een plek krijgen in het Nationaal Isolatie Programma:
- Het voorbereiden van een isolatieverplichting vanaf 2030 bij verkoop of renovatie.
- Een ophoging van het beschikbare budget voor isolatie via de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) en het toegankelijk maken van deze regeling voor zowel woningeigenaren als de particuliere huursector.
- Voortzetten van het verlaagde btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden; het verhogen van de energiebelasting op aardgas en het verlagen van belasting op elektriciteit.
- De hoogte van de hypotheek afhankelijk maken van de energieprestatie van de woning. Hierdoor zullen mensen die een huis kopen of renoveren dit moment benutten om te isoleren.
Position paper en onderzoek
De position paper Nationaal Isolatie Programma vindt u hier en in de bijlage hieronder de notitie van EIB.