De energierekening staat onder druk door stijgende netkosten en hoge belastingen. Naar aanleiding van het rondetafelgesprek van afgelopen week en het aankomende commissiedebat in de Tweede Kamer over de betaalbaarheid van de energierekening, doet Energie-Nederland concrete aanbevelingen om de stijgende kosten voor huishoudens en bedrijven te beperken. Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland: “Een betaalbare energierekening voor iedereen is van essentieel belang voor een gezonde en concurrerende economie. Dat vraagt om slimme keuzes van de overheid én gerichte ondersteuning voor wie dat nodig heeft.”
Structurele oplossingen voor kwetsbare huishoudens
Energie-Nederland pleit voor een slimme inzet van het EU Affordable Energy Action Plan en benadrukt het belang van structurele oplossingen voor kwetsbare huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen. Van Nieuwenhuizen: “Geen lapmiddelen meer zoals een telkens terugkerend noodfonds. Het is de hoogste tijd voor een structureel fonds gefinancierd via het Social Climate Fund, gekoppeld aan gedegen verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie en energiebesparing.” Om te voorkomen dat er nieuwe kosten gemaakt moeten worden, wil Energie-Nederland de efficiënte uitvoeringsstructuur van het Tijdelijk Noodfonds Energie hiervoor behouden.
Geen sociaal tarief
Vanwege de grote complexiteit en inefficiëntie wijst Energie-Nederland het invoeren van een sociaal tarief af. De branchevereniging benadrukt dat inkomensondersteuning voor kwetsbare huishoudens primair een taak van de overheid is. “Energieleveranciers beschikken vanuit privacy-overwegingen terecht niet over de mogelijkheden om specifieke groepen gericht te ondersteunen,” zegt Van Nieuwenhuizen.
Dempen van de netkosten
Wel staan er in de Position Paper voorstellen om de stijgende netkosten te dempen. Zo verwijst Energie-Nederland naar het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) dat onlangs is gepubliceerd. Daarin staat het voorstel om subsidies voor het net op zee en het gebruik van een amortisatiefonds, waarbij de kosten voor investeringen in het net via staatsleningen over een langere periode worden gespreid. Energie-Nederland pleit hier al langer voor. “Dit soort maatregelen maken elektrificatie haalbaarder en bevorderen de energietransitie,” aldus Van Nieuwenhuizen. “Daarnaast is een Europees level playing field op het gebied van de netkosten en belastingen van groot belang, alleen dan is de Nederlandse industrie in staat om eerlijk te concurreren met het buitenland.”
Verlaag btw op energie
Ten slotte wijst de branchevereniging op de buitensporige rol die overheidsheffingen spelen bij het opstuwen van de energierekening. “Het verlagen van de btw op energie en de energiebelasting zou voor veel mensen al een hoop schelen,” aldus Van Nieuwenhuizen.
Volledige Position Paper
Lees hier de volledige Position Paper van Energie-Nederland getiteld Betaalbare Energierekening: