Het kabinet heeft een subsidieregeling vastgesteld die een tijdelijk prijsplafond voor elektriciteit en gas per 1 januari 2023 mogelijk maakt. Voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen: “wij zijn blij dat het is gelukt om het prijsplafond op 1 januari te laten ingaan. Hiermee helpen wij huishoudens met het kunnen blijven betalen van de energierekening en het voorkomen en verder oplopen van betalingsachterstanden. Door alle energieleveranciers wordt er keihard gewerkt om factureringssystemen aan te passen zodat kleinverbruikers vanaf januari een aangepaste energienota krijgt”. Energiebedrijven ontvangen dagelijks veel vragen van mensen die als gevolg van de hoge energieprijzen in financiële nood komen.
De rijksoverheid heeft energieleveranciers gevraagd om een prijsplafond in te voeren, maar wel met een beperking van de brutomarge. Energie-Nederland begrijpt dat er vragen zijn over hoe de compensatie voor het doorgeven van de korting berekend wordt maar is het er uiteraard mee eens dat misbruik sowieso onmogelijk moet zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en accountants houden hier op verschillende manieren toezicht op.
Energie-Nederland wijst erop dat energiebedrijven wel een marge nodig hebben om bijvoorbeeld tegenvallers uit het verleden op te vangen, maar ook om investeringen te kunnen doen voor de energietransitie. Zij hoopt dat de huidige afspraken hierin niet belemmerend zullen uitpakken.
Aangezien de energieprijzen ook na 2023 naar verwachting nog hoog zullen zijn, roept de sector het Rijk op om tijdig andere maatregelen voor te bereiden, zodat compensatie meer gericht kan gaan plaatsvinden na 2023.