Energielabel benadeelt warmtenetten: oproep voor eerlijke waardering

De huidige methode voor het bepalen van een energielabel benadeelt collectieve warmteoplossingen onterecht ten opzichte van gebouwgebonden installaties, terwijl warmtenetten juist kunnen bijdragen aan verduurzaming en het tegengaan van netcongestie. Daarom roepen Energie-Nederland, Netbeheer-Nederland, de NVDE, Stichting Warmtenetwerk en Bouwend Nederland de Tweede Kamer op om de duurzaamheid van warmtenetten beter te erkennen in het energielabel. Op 9 april debatteert de Tweede Kamer over het klimaatkakkoord gebouwde omgeving.

Enorme bouwopgave
Nederland staat voor een enorme bouwopgave en heeft te maken met netcongestie en beperkte ondergrondse ruimte. Collectieve gebiedsoplossingen kunnen deze uitdagingen helpen oplossen. Maar door de ongunstige energielabelwaardering worden zij niet gekozen. Dit belemmert de verduurzaming en leidt tot een lagere investeringsbereidheid.

Minder gunstig beeld
Momenteel wordt het energielabel van een woning grotendeels bepaald door het fossiele energiegebruik. Bij warmtenetten wordt echter een methode gebruikt om de duurzaamheid te bepalen, die een minder gunstig beeld geeft dan de werkelijke situatie. Dit heeft tot gevolg dat projectontwikkelaars eerder kiezen voor individuele installaties, zelfs wanneer een warmtenet maatschappelijk voordeliger en duurzamer is.

De oproep
Een aanpassing van het Besluit Huurprijzen Woonruimte is noodzakelijk. Voor nieuwbouw die aan de BENG*-eisen voldoet, moet het energielabel de werkelijke prestatie van warmtenetten erkennen. Zo maken we eerlijke en duurzame keuzes mogelijk. Lees hier de volledige oproep van Energie-Nederland, Netbeheer-Nederland, de NVDE, Stichting Warmtenetwerk en Bouwend Nederland.

*BENG: Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Gerelateerd nieuws