Invoedingstarief nadelig voor energietransitie

Om vaart te maken met de energietransitie en de betaalbaarheid en leveringszekerheid van elektriciteit te garanderen, is het niet verstandig om een invoedingstarief in te voeren. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie naar dit onderwerp, uitgevoerd door Aurora in opdracht van Energie-Nederland.

Onderzoek
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft CE Delft een onderzoek laten uitvoeren naar de impact van een invoedingstarief, een tarief waarbij producenten gaan betalen voor het transporteren van elektriciteit, ook wel producententarief genoemd. Het idee hierachter is om de kosten van netverzwaring te verdelen over meer partijen, wat theoretisch zou kunnen leiden tot lagere tarieven voor sommige gebruikers.

Zorgvuldigheid
In het kader van zorgvuldigheid en om ervoor te zorgen dat alle consequenties van een dergelijke maatregel goed in beeld komen, heeft Energie-Nederland laten onderzoeken wat de bredere effecten van zo’n invoedingstarief zijn. Uit het onderzoek van Aurora, dat voortborduurt op het onderzoek van CE Delft, blijkt dat het zal leiden tot hogere prijzen voor de consument, minder investeringen in duurzame energie en een verminderde leveringszekerheid.

  • Het onderzoek toont aan dat een invoedingstarief op korte termijn bestaande of reeds vergunde hernieuwbare energieprojecten financieel negatief kan beïnvloeden. Een invoedingstarief verandert immers de spelregels voor bedrijven die al geïnvesteerd hebben in dergelijke projecten.
  • Op de middellange termijn kan het de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen vertragen. Door een invoedingstarief wordt het investeringsperspectief minder aantrekkelijk en significant onzekerder.
  • Het onderzoek wijst er ook op dat de invoering van een invoedingstarief zal leiden tot een grotere afhankelijkheid van energie-importen en lagere leveringszekerheid.
  • Onderaan de streep leidt het tot hogere elektriciteitsprijzen, die de voordelen van lagere netwerkkosten voor afnemers zullen overstijgen.

Negatieve invloed
Een invoedingstarief zal dus een negatieve invloed hebben op de energietransitie, de betaalbaarheid én de leveringszekerheid. Energie-Nederland vertrouwt erop dat de ACM deze onderzoeksresultaten zorgvuldig en serieus meeweegt in haar oordeel.

Stimuleren
Energie-Nederland benadrukt het belang om oplossingen te vinden die de ontwikkeling van duurzame energie blijven stimuleren én energiekosten voor iedereen beheersbaar houden. Wij kijken uit naar verdere samenwerking met alle betrokken partijen om deze doelstellingen te realiseren.

Rapport Aurora
Lees hier het volledig rapport:

Gerelateerd nieuws