“De mogelijke sluiting van de Rotterdamse elektriciteitscentrale van EP NL bevestigt de urgentie van meer regelbaar vermogen, dat CO2 vrij is. Het is nu echt tijd voor actie!” Dat zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, naar aanleiding van het nieuws dat EP NL, een lid van de branchevereniging, deze gascentrale overweegt te sluiten vanwege onvoorspelbare marktomstandigheden.
Dunkelflaute
Elektriciteit kan op verscheidene manieren worden geproduceerd: duurzaam, zoals met zon, wind en biomassa en nucleair en nu nog via aardgas- en kolencentrales. Zonne- en windenergie zijn de laatste jaren in Nederland hard gegroeid en hebben een steeds groter aandeel in de elektriciteitsmix. In periodes dat de zon niet schijnt en het niet waait, zogeheten dunkelflaute, moet er wel elektriciteit geproduceerd worden. Dat noemen we “regelbaar vermogen”: elektriciteitsproductie die je aan en uit kan zetten. Die rol nemen gascentrales vooral op zich. Kerncentrales zijn minder regelbaar en de kolencentrales moeten in Nederland in 2030 allemaal gesloten zijn. Gascentrales, die op termijn mogelijk omgebouwd worden naar waterstofcentrales, blijven voorlopig dus nog onmisbaar in het elektriciteitssysteem.
Duurzaamheidsdoelen
Hoe meer zonne- en windenergie we hebben, hoe minder de gascentrales hoeven te draaien. Een goede ontwikkeling voor de Nederlandse duurzaamheidsdoelen die de leden van Energie-Nederland voluit steunen. Maar de afnemende draaiuren van gascentrales en daardoor afnemende inkomsten kunnen ertoe leiden dat er onvoldoende perspectief op een gezonde financiële bedrijfsvoering ontstaat. Dat kan leiden tot een besluit om een gascentrale te sluiten.
Leveringszekerheid
Energie-Nederland ziet een reëel risico dat er meer gascentrales zullen sluiten en ook dat er grote terughoudendheid zal zijn om te investeren in nieuwe gas- of waterstofcentrales of ombouw van bestaande centrales naar waterstof. Dan komt de leveringszekerheid in het gedrang.
Regelbaar vermogen
Dat scenario wil Energie-Nederland voor zijn. Daarom roepen wij de politiek op begin nu met het maken van plannen voor regelbaar vermogen, en bij voorkeur CO2 vrij. De vorige minister van Klimaat had één miljard euro per jaar gereserveerd, maar nooit ingezet, om CO2-vrij regelbaar vermogen te ontwikkelen. Willen we de leveringszekerheid op peil houden en de elektriciteitssector verder vergroenen, dan moeten we nu aan de slag met het ontwikkelen van CO2-vrij regelbaar vermogen.