NVDE en Energie-Nederland onderschrijven het emissiereductieplan voor stikstof

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Energie-Nederland onderschrijven het emissiereductieplan voor stikstof.  Een coalitie van Bouwend Nederland, VNO-NCW, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten presenteerde dit plan eind vorig jaar om zo snel mogelijk de stikstofuitstoot in Nederland te verminderen. De voorgestelde extra maatregelen en versnelling van de bestaande maatregelen kunnen helpen om de natuur te herstellen en Nederland van het stikstofslot te halen. In het plan wordt een evenwichtige bijdrage gevraagd van alle sectoren. Beide energiekoepels ondersteunen de bronmaatregelen die in het plan bepleit worden en benadrukken dat juist projecten in het kader van de energietransitie de volle aandacht van de commissie Schoof behoeven. Natuurinclusieve aanleg van duurzame energie en energie-infrastructuur biedt daarbij ook kansen voor natuur en landschap. 

Inzet op emissiereductie 
NVDE-voorzitter Olof van der Gaag vindt het logisch zich aan te sluiten bij het pleidooi van Bouwend Nederland, VNO-NCW en de natuurorganisaties. Ook voor energieprojecten staat immers buiten kijf dat er stevige maatregelen nodig zijn aan de bron. “Sowieso is het niet logisch dat de bouw van duurzame energieprojecten gedwarsboomd wordt door stikstofregels, terwijl zij juist een bijdrage leveren aan de vermindering van stikstofemissies. Het kleine beetje stikstofuitstoot tijdens de bouw valt in het niet bij de stikstofwinst die je decennialang boekt als de projecten eenmaal operationeel zijn. Naast de inzet op emissiereductie moet er daarom voor de bouw van duurzame energieprojecten van eigen bodem en energie-infrastructuur een juridisch houdbare vrijstelling komen van de stikstofregels en voorrang bij het benutten van vrijgekomen stikstofruimte.” 

Verduurzaming draagt bij aan stikstofreductie 
Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland “We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat verduurzaming meestal juist bijdraagt aan reductie van stikstofuitstoot, en dat de energietransitie kansen biedt om de stikstofimpasse te doorbreken. Verduurzaming draagt bij aan zowel het verminderen van de CO2-uitstoot, als aan het reduceren van stikstofdeposities. De energietransitie kan dus ook ruimte bieden aan woningbouwprojecten en verduurzamingsinvesteringen in de industrie. Het kan toch niet zo zijn dat ook de oplossing verboden is?” 

Een eensgezind maatschappelijk middenveld 
Arno Visser, voorzitter Bouwend Nederland: “Alleen vermindering van stikstofuitstoot biedt boeren toekomst en geeft ruimte om natuur te versterken, woningen te bouwen en de benodigde wegen aan te leggen. Het is goed nieuws dat ook de NVDE en Energie-Nederland zich aansluiten bij deze coalitie die een duurzaam evenwicht tussen ecologie en economie beoogt. Hoe eensgezinder het maatschappelijk middenveld haar stem laat horen, hoe beter. Het stikstofprobleem raakt ons immers allemaal. Zonder stikstofvermindering lossen we het woningtekort niet op en kunnen we de energietransitie op onze buik schrijven.” 

Gerelateerd nieuws