AANMELDEN VOOR: Demand Creation Event op 11 februari 2025 

Hoe stimuleren we de vraag naar duurzame producten om de industrie te helpen verduurzamen? VNO-NCW, Energie-Nederland, Invest-NL, NVDE en VNCI nodigen u uit voor een verdiepend evenement over één van de belangrijkste onderwerpen binnen de energietransitie van dit moment: ‘vraagcreatie’ — een essentiële aanvulling op de Europese Green Deal. 

Energie-Nederland: advies ‘Verkenning Warmtebedrijven’ laat vragen over kosten en impact onbeantwoord

Energie-Nederland heeft kennisgenomen van het rapport ‘Verkenning Warmtebedrijven’ van Frans Rooijers, in opdracht van minister Hermans (KGG). Energie-Nederland herkent de kern van het advies. De conclusie van het rapport Rooijers luidt: “Het realiseren van 500.000 extra aansluitingen in 2030/35 lukt niet als de bestaande warmtebedrijven niet aan de slag gaan. Bestaande warmtebedrijven zijn in staat om relatief snel extra aansluitingen te realiseren. Financieel is het eenvoudiger om een bestaand bedrijf uit te bouwen dan een nieuw warmtebedrijf te starten.”

Hybride dreigingen voor het Nederlandse energiesysteem: vijf vragen en antwoorden

Ervaringen uit de rest van Europa tonen aan dat het energiesysteem een belangrijk doelwit is van (hybride) dreigingen. Deze dreigingen kunnen leiden tot systeemuitval, met verstrekkende gevolgen voor zowel Nederland als voor onze Europese buurlanden. Daarom speelt Energie-Nederland een actieve rol in het bevorderen van de veiligheid van het Nederlandse energiesysteem. Energie-Nederland beantwoordt vijf vragen over dit belangrijke onderwerp. 

Terugblik 2024 Energie-Nederland

Nu het einde van het jaar in zicht is, blikt Energie-Nederland graag terug op het afgelopen jaar. De medewerkers van Energie-Nederland zijn op veel fronten van de energietransitie actief en hebben veel successen geboekt: relaties werden aangeknoopt en bestendigd, ontkiemende regelgeving werd geïnitieerd en bijgestuurd; de politiek kreeg inzichten vanuit de markt om zo adequate wet- en regelgeving te realiseren; samenwerkingsverbanden binnen en buiten de energiesector werden opgezet om onze brede boodschap kracht bij te zetten; en Energie-Nederland was zichtbaar binnen politiek, sector en maatschappelijk debat.   

Cora van Nieuwenhuizen kondigt pensioen aan 

Met respect en dankbaarheid kondigen wij aan dat Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, heeft besloten per 1 oktober 2025 met welverdiend pensioen te gaan. Na een indrukwekkende carrière in politiek-bestuurlijke functies heeft Cora laten weten niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. Tot die tijd blijft zij zich met onverminderde toewijding inzetten voor de energietransitie en een betaalbare en betrouwbare energievoorziening.  

Vijf vragen over de nieuwe Energiewet beantwoord

Met de Energiewet die door de Eerste Kamer is aangenomen zet Nederland een belangrijke stap richting een integraal energiesysteem en verdere verduurzaming. Het doel van deze wet is efficiëntere regelgeving die voor alle energiedragers eenzelfde basis biedt. Ook creëert de wet nieuwe mogelijkheden om netcongestie aan te pakken. Energie-Nederland beantwoordt vijf vragen over deze belangrijke mijlpaal.

Invoedingstarief nadelig voor energietransitie

Om vaart te maken met de energietransitie en de betaalbaarheid en leveringszekerheid van elektriciteit te garanderen, is het niet verstandig om een invoedingstarief in te voeren. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie naar dit onderwerp, uitgevoerd door Aurora in opdracht van Energie-Nederland.