Cora van Nieuwenhuizen bij BNR-Nieuwsradio over de nadelen van een invoedingstarief
“Een invoedingstarief is nadelig voor de energietransitie en voor de betaalbaarheid van elektriciteit” dat zei Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, bij BNR-Nieuwsradio. Beluister hier het volledige interview terug.
Invoedingstarief nadelig voor energietransitie
Om vaart te maken met de energietransitie en de betaalbaarheid en leveringszekerheid van elektriciteit te garanderen, is het niet verstandig om een invoedingstarief in te voeren. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie naar dit onderwerp, uitgevoerd door Aurora in opdracht van Energie-Nederland.
Energie-Nederland vreest verdere vertraging warmtetransitie
“Het momentum van de warmtetransitie dreigt verloren te gaan door discussies over het eigendom van warmtebedrijven.” Dat zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, naar aanleiding van twee studies die concluderen dat het verplichte publieke meerderheidsbelang in de Wet collectieve warmte (Wcw) leidt tot vertraging en mogelijk tot hogere kosten voor huishoudens. Ook is er een risico op juridische complicaties, omdat dit aspect van de wet niet in overeenstemming is met het Europees recht.
Reactie op miljoenennota 2025: goede basis voor verdere uitrol energietransitie
De focus in de miljoenennota op duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid van de energievoorziening bieden volgens Energie-Nederland een solide basis voor de verdere uitrol van de energietransitie. In dit kader vindt Energie-Nederland het goed dat netcongestie een prominente plek heeft op de politieke agenda. “De beperkingen van het elektriciteitsnet vormen momenteel een serieus obstakel voor de energietransitie en de economische groei” zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland.
Reactie Energie-Nederland op de troonrede van 2024
Het is goed dat netcongestie een prominente plek heeft op de politieke agenda. De beperkingen van het elektriciteitsnet vormen een serieus obstakel voor de energietransitie en de economische groei. Energie-Nederland is blij dat het nieuwe kabinet vandaag benadrukt dat de klimaatdoelen leidend zijn en blijven.
Energie-Nederland dankt vier fantastische stagiairs
De open blik, ambitie en nieuwsgierigheid van jonge mensen zijn van onschatbare waarde voor Energie-Nederland. Daarom is er bij onze vereniging gedurende het hele jaar plek voor meerdere stagiairs. Momenteel werken er drie stagiairs bij Energie-Nederland die volop meedraaien met onze activiteiten. In de afgelopen weken namen wij afscheid van vier stagiairs die allen op […]
Het Advies van de Week #8 – Borg de leveringszekerheid van elektriciteit met een mechanisme dat investeringen in CO2-vrij regelbaar vermogen garandeert
Wat bedoelen we hiermee?
Voor windstille bewolkte perioden (Dunkelflautes) is CO2-vrij regelbaar vermogen onmisbaar, zeker als het elektriciteitssysteem in 2035 volledig CO2-neutraal moet zijn. We moeten duurzame energiebronnen ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van zon of wind. Bouw daarom gascentrales om naar waterstofcentrales. Door deze regelbare productie in Nederland te houden, behouden we de onafhankelijkheid om ook bij weinig zon en wind in onze eigen energie te voorzien. Daarom is het belangrijk om de internationale concurrentiepositie van Nederland niet te laten verslechteren, omdat het de investeringen hier zal stimuleren.
Succesvolle World Hydrogen Summit in Rotterdam
Deze week kwamen 15.000 mensen samen op de World Hydrogen Summit in Rotterdam. Waterstof is voor veel landen, inclusief Nederland, een onmisbare schakel in de ontwikkeling naar een duurzaam energiesysteem. Discussies op het congres toonden dat er nog grote obstakels zijn voor de totstandkoming van deze nieuwe keten.