In 2050 moet de industrie circulair zijn en vrijwel geen broeikasgassen meer uitstoten. Wat is er nodig om daar te komen? En wat gebeurt er al? Energie-Nederland bracht tijdens de ontbijtsessie van 23 maart 2021 drie sprekers bij elkaar om in gesprek te gaan over dit onderwerp. Wat denken zij dat er nodig is om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen? Deze ontbijtsessie, gemodereerd door onze programmamanager Marieke Visser, is onderdeel van een reeks van vijf waarin het ‘energiesysteem van de toekomst’ centraal staat.
Routekaart elektrificatie nodig voor verduurzaming industrie
“Hernieuwbare energie in de vorm van elektriciteit wordt dominant in het energiesysteem”, aldus Rob Kreiter, directeur TKI Energie en Industrie. Volgens hem is elektrificatie misschien wel dé belangrijkste route voor de verduurzaming van de industrie. Tegelijkertijd benoemt Kreiter dat er belemmeringen zijn, met name door de behoefte aan zekerheid van zowel afnemers als aanbieders van elektriciteit. Volgens Kreiter geeft de routekaart elektrificatie daar antwoorden op.
“De potentie van elektrificatie is enorm, maar het vraagt wel om een integrale aanpak. Zowel voor opwerk, transport als gebruik. Een duidelijk ontwikkelpad, zoals in de routekaart elektrificatie, geeft zekerheid aan alle spelers. De technologie bestaat: het is nu tijd voor opschaling, integratie en uitrol!”.
Momenteel zit de Routekaart Elektrificatie in de afrondende fase. Deze zal in april verschijnen.
Op weg naar groen staal
Volgens Kreiter speelt elektrificatie dus een cruciale rol in de verduurzaming van de industrie. Maar, hoe denkt de industrie zelf de grote slag naar duurzaamheid te maken? Volgens Pepijn Pronk, Senior Category Manager bij Tata Steel zal dat in fases gaan. “CO2-vrij in 2050 is ons doel. Afhankelijk van ontwikkelingen op het gebied van technologie en infrastructuur, zullen we daar in fases naar toe werken”.
Pronk legt uit: “Wij geloven dat het uiteindelijk naar waterstof gaat, maar tot 2030 zal dat zeer beperkt zijn. Tot die tijd concentreren wij ons op het opslaan van CO2 onder de Noordzee en het ontwikkelen van technologieën om de waterstofeconomie vorm te geven”.
Ook licht hij toe waarom andere staalbedrijven soms andere keuzes maken als het gaat over verduurzaming. “Tata Steel heeft een goede ligging door de zeehaven en nabijheid van lege olie- en gasvelden. CO2 opslag is daarom een logische keuze voor nu. In Zweden daarentegen is nu veel potentieel voor waterstof. Verschillende staalbedrijven maken daardoor logischerwijs andere keuzes, of op andere momenten.”
De toekomst heeft haast
Hoe zit het in andere sectoren? Rob Baan, CEO van Koppert Cress, deelt aan de hand van persoonlijke ervaringen wat hem bezighoudt als het gaat over verduurzaming in de tuinbouwsector. Hij vertelt dit, naar eigen zeggen, ‘uit zijn tenen’ en in een thematisch overhemd: een overhemd met (exact) 100 Watt lampjes. Baan vertelde dat deze Watt lampjes, die sinds 2007 officieel verboden zijn, hem hebben getriggerd om anders na te gaan denken over duurzaamheid en energie.
Sinds 2007 is Baan actief aan duurzame oplossingen gaan werken zoals de paarse ledlamp. In 2009 heeft hij zijn bedrijf omgebouwd naar all-electric. Met groene stroom uit Noorwegen. Verduurzamen ziet Baan en als een morele plicht naar toekomstige generaties. Daarbij zou het zou ook gunstig zijn qua kosten. “Een kennis vertelde mij: ‘Rob: gas is uit, stroom wordt gratis’, aldus Baan. Het was dan ook een onaangename verassing voor hem dat op Prinsjesdag 2019 de ODE, heffing voor duurzame energie, aangekondigd werd. “De rekening werd op een gegeven moment gigantisch hoog. Hier is niet over nagedacht. 6FTE afdragen aan belasting voor een bedrijf dat all-electric en groen is, is als verplicht bijles geven aan iemand die gemiddeld een 9,5 staat op school. Ongehoord.” Zijn boodschap? “Laten we voorkomen dat warmtetransport belast gaat worden en afspreken dat stroom en warm water onbelast met elkaar uitgewisseld kunnen worden”.
Baan sluit af met een duidelijke boodschap. “Circulariteit is heel belangrijk en de toekomst heeft haast. We moeten gaan doen, niet wachten tot alles in perfectie klaar is. Het MKB kan hier echt bij helpen.”
We hebben elkaar hard nodig
Verschillende sectoren, verschillende perspectieven, hetzelfde doel: klimaatneutraal in 2050. Op de vraag of sectoren kunnen samenwerken aan een schone industrie, antwoorden de sprekers dat integraliteit en over sectoren heen kijken heel belangrijk is om de doelen te behalen.
Energie-Nederland onderschrijft het belang van sectoroverstijgende samenwerkingen. Een mooi voorbeeld hiervan is de coalitie WindMeetsIndustry, waar Energie-Nederland partner en aanjager van is. Hier zetten de windenergiesector en de industrie zich samen in om de verduurzaming te versnellen. De doelen uit het Klimaatakkoord vragen om een grote transitie en hierbij hebben we elkaar hard nodig.
Ontbijtsessie terugkijken
Heeft u de ontbijtsessie gemist? Opname van de sessie is hier in zijn geheel terug te kijken.
Volgende ontbijtsessie in de reeks ‘Het energiesysteem van de toekomst’
De volgende ontbijtsessie zal plaatsvinden op dinsdag 1 juni 2021 en heeft als onderwerp: Duurzame mobiliteit en het energiesysteem. Wilt u zich hiervoor aanmelden of eerdere ontbijtsessies terugkijken? Klik dan hier.