De commissie voor Klimaat en Groene Groei bereidt zich momenteel voor op de behandeling van de Wet collectieve warmte. Daarom hield de commissie donderdag 17 oktober een rondetafelgesprek met verschillende marktpartijen en organisaties om te horen wat zij van het wetsvoorstel vinden. Energie-Nederland heeft een Position Paper ingestuurd waarin wij onze visie delen op de inrichting van warmtebedrijven in Nederland.
Samenvatting
Om de versnelling van de warmtetransitie mogelijk te maken is het wat Energie-Nederland betreft van belang dat deze vijf aandachtspunten prioriteit krijgen:
- Zorg voor betaalbaarheid van warmte; dat is cruciaal voor draagvlak.
- Neem maatregelen zodat warmtebedrijven durven te investeren in opschaling.
- Verplicht publiek meerderheidsbelang is in strijd met EU-recht, vertraagt de transitie en maakt deze mogelijk duurder.
- Beperk de administratieve lasten voor gemeenten, bedrijven en de ACM.
- Verduurzaming per warmtebedrijf i.p.v. per warmtekavel verbetert de betaalbaarheid.
Huishoudens centraal
Het belangrijkste uitgangspunt voor Energie-Nederland is dat de huishoudens centraal staan. De focus moet liggen op het waarborgen van betaalbare, betrouwbare en duurzame warmtevoorzieningen. Een verplicht publiek meerderheidsbelang kan dit doel in gevaar brengen door de marktwerking te verstoren en de kans op hogere kosten voor de eindgebruiker te vergroten.
Verschillende partijen zijn nodig
In het kader van de energietransitie is een goed functionerend warmtenet van groot belang om woningen en bedrijven op een duurzame manier te verwarmen. Hierbij zijn verschillende partijen nodig, zowel publiek als privaat, om innovatie, investeringen en efficiëntie te bevorderen. Een verplicht publiek meerderheidsbelang kan deze samenwerking belemmeren en zal leiden tot minder flexibiliteit en een tragere transitie naar duurzame warmtevoorzieningen.
Publieke bedrijven en private bedrijven zijn lid van Energie-Nederland
Wij zijn volstrekt niet tegen een publiek meerderheidsbelang. Wat ons zorgen baart, is het verplichte karakter van deze eis. Dat is volgens Energie-Nederland een obstakel voor de ontwikkeling van een efficiënt en toekomstbestendig warmtesysteem.
Keuzevrijheid
Energie-Nederland is van mening dat overheden de keuzevrijheid moeten hebben om te beslissen hoe zij hun warmtebedrijven willen vormgeven. Dit kan betekenen dat een publiek meerderheidsbelang de voorkeur heeft, maar zou niet verplicht moeten worden opgelegd. Wij pleiten voor een model waarbij publiek-private samenwerking mogelijk blijft, zodat er voldoende ruimte is voor maatwerk en innovatie op lokaal niveau. Daarom stellen wij een publiek aandelenbelang voor van minimaal twintig procent. Op die manier krijgen de gemeenten meer vrijheid om te kiezen welke verdeling voor hen het beste werkt. Elk denkbaar hoger belang is dan in de praktijk ook mogelijk.
Lees hier de volledige Position Paper
Lees hier onze volledige Position Paper voor een uitgebreid overzicht van onze standpunten en de impact op de warmtemarkt.