Energie-Nederland verwelkomt de initiatieven van de Europese Commissie om de Europese industrie te helpen bij de energietransitie en energie voor huishoudens en bedrijven betaalbaar te houden. In zowel het ‘Action Plan for Affordable Energy’ als de ‘Clean Industrial Deal’ die beiden vandaag gepresenteerd werden door de Europese Commissie staan belangrijke uitgangspunten. Energie-Nederland onderschrijft de urgentie om de energie-infrastructuur te verbeteren en investeringen in schone technologieën te stimuleren met als doel om de concurrentiepositie van de Europese industrie op duurzame wijze te versterken.
Affordable Energy Action Plan
Energie-Nederland steunt een deel van de voorgestelde maatregelen in het Affordable Energy Action Plan om de energierekening voor huishoudens en bedrijven te verlagen en de energie-infrastructuur te versterken. De focus op het versnellen van de uitrol van hernieuwbare energie, verbetering van netwerken en stimulering van flexibiliteit in de energiemarkt zijn cruciaal om de energiekosten structureel te verlagen. Tegelijkertijd moeten beleidsmakers zich er bewust van zijn dat Europa voor een groot deel van energievoorziening afhankelijk is, en blijft, van het buitenland. Op de wereldmarkten kunnen prijzen niet eenzijdig aangepast worden, omdat de energie dan simpelweg niet meer onze kant opkomt.
Verlaging van de nettarieven en de energiebelasting
De voorgestelde verlagingen van energiebelastingen en nettarieven elektriciteit is positief. Het dempen van de nettarieven via een bijdrage vanuit het Rijk is in lijn met onze eerdere oproepen. Daarnaast juichen we het gebruik Contracts for Difference (CfD’s) toe als instrumenten om een stabiele energierekening te garanderen.
Contracts for Difference (CfD’s)
CfD’s zijn een subsidiemechanisme waarbij de overheid het verschil compenseert tussen een vooraf bepaalde prijs en de daadwerkelijke marktprijs van elektriciteit, waardoor investeerders meer zekerheid krijgen en de ontwikkeling van duurzame energie wordt gestimuleerd. Daarnaast wordt er alleen subsidie uitgekeerd in de situatie dat de energieprijzen laag zijn.
Gas- en waterstofmarkt
Gas blijft de komende jaren een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Energie-Nederland is kritisch op de plannen voor gezamenlijke gasinkoop, omdat dit de indruk wekt dat lage prijzen makkelijk te bedingen zijn, terwijl de praktijk anders is. Teleurstellende resultaten van gezamenlijke gasinkoop in de afgelopen jaren bevestigen dit. Energie-Nederland pleit ervoor dat gezamenlijke inkoop van gas door energiebedrijven altijd op vrijwillige basis blijft.
Clean Industrial Deal
Ook de Clean Industrial Deal biedt een duidelijke visie voor de toekomst van de Europese industrie. Het is van groot belang dat de industrie toegang heeft tot betaalbare, schone energie om concurrentiekracht te behouden. De nadruk op circulaire economie, CO₂-reductie en elektrificatie sluit goed aan bij de doelstellingen van Energie-Nederland.
Waterstof, elektrificatie en clean-tech
Daarnaast moedigen we de plannen voor waterstof, industriële elektrificatie en stimulering van clean-tech aan. Het is daarbij van essentieel belang dat er een eenduidig, stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat komt om bedrijven aan te moedigen te investeren in duurzame technologieën.
Vraagcreatie
Energie-Nederland dringt al langere tijd aan op verplichte afzetmarken voor duurzame producten. Dat werkt al heel goed in de brandstofmarkt en zou ook geïmplementeerd kunnen worden in de plastic, staal en andere markten. Het is bemoedigend om te zien dat dit nu deel is van de Clean Industrial Deal.
Conclusie
Energie-Nederland vindt het een positieve ontwikkeling dat Europa met deze plannen oproept om de hoge nettarieven en energiebelastingen te verlagen. Dit draagt bij aan het verlagen van de energierekening voor huishoudens en bedrijven en verbetert de concurrentiepositie van de Europese industrie. Om deze plannen goed te implementeren is een nauwe samenwerking tussen overheden en de energiesector noodzakelijk. Energie-Nederland staat paraat om daarbij een verbindende rol te spelen.
Download hieronder het Action Plan for Affordable Energy 👇
Download hieronder de Clean Industrial Deal 👇