De rendementsmonitor warmte 2023 van de ACM versterkt de boodschap van Energie-Nederland: zorg dat warmtebedrijven een redelijk rendement kunnen realiseren om te investeren in de transitie van de gebouwde omgeving. De komende tijd gaan we van het gas af, warmtenetten vormen een van de duurzame alternatieven om onze huizen voortaan te verwarmen. Het behalen van klimaatdoelen en verlagen van uitstoot vereist het aanleggen van warmtenetten zodat steeds meer mensen kunnen overstappen. Warmtebedrijven willen graag investeren in de transitie van de gebouwde omgeving maar hebben wel voldoende rendement nodig om die investeringen te doen.
De ACM heeft de rendementsmonitor warmte 2023 gepubliceerd. De ACM controleert via deze monitor of warmtebedrijven, zijnde monopolisten, niet meer dan redelijke rendementen behalen. Uit deze rendementsmonitor blijkt dat de warmtesector gemiddeld genomen zeer lage rendementen heeft behaald in 2023. Energie-Nederland maakt zich zorgen over deze structureel lage rendementen op geïnvesteerd vermogen, met in 2022 maar 2,7% en in 2023 slechts 1,03%. Ook in de jaren hiervoor waren de gemiddelde rendementen in de sector lager dan wat de ACM redelijk acht.
Ter illustratie: Wie op dit moment een nieuwe zakelijke lening wil afsluiten, krijgt te maken met een rente van 4-5% (zie het Dashboard Rente van De Nederlandse Bank). Een bedrijf dat nieuwe investeringen wil doen zal een rendement van boven de 4-5% moeten realiseren om de investering terug te verdienen. De huidige gemiddelde rendementen van 1,03% zijn dus volstrekt onvoldoende. Dit zet een druk op gezonde continue bedrijfsvoering en een rem op nieuwe investeringen. Warmtebedrijven kunnen nu moeilijk investeren in het onderhoud van netten en de aanleg van nieuwe warmtenetten terwijl deze investeringen juist nodig zijn om de transitie van de gebouwde omgeving te realiseren en mensen te laten afstappen van gas.
De grote spreiding aan rendementen laat zien dat de warmtesector zeer divers is. Energie-Nederland vindt het positief dat de ACM verder onderzoek doet naar de uitschieters naar boven. Wij vragen daarbij ook aandacht voor alle warmteleveranciers die juist onder een, door de ACM vastgesteld, redelijk rendement zitten. Energie-Nederland dringt aan op maatregelen om de financiële gezondheid van de sector te verbeteren, zodat de warmtesector duurzaam kan investeren in de energietransitie.