Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)

De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus te gaan. Maar, wat vinden politieke partijen het belangrijkste als het gaat over de energietransitie? En wat doen ze eigenlijk zelf om bij te dragen aan de klimaatdoelen? Energie-Nederland stelt vier vragen over energie aan politieke partijen. Met deze keer vier vragen aan… Joris Thijssen, kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen voor de PvdA. 

1. Wat staat bovenaan de agenda van de PvdA als het gaat over de energietransitie?
“Twee punten: 1) het moet effectief zijn en 2) het moet eerlijk zijn. De PvdA pakt de klimaatcrisis aan. We hebben daarvoor een heel pakket aan maatregelen zoals zorgen dat de vervuiler betaalt met een CO2-heffing. Ook wil de PvdA de verhuurdersheffing teruggeven aan de woningbouwcorporaties en zorgen dat die wordt ingezet om hun huizen te isoleren. Deze maatregelen zullen ook helpen bij een eerlijk beleid. Daarnaast willen we doorbraken. Acht jaar geleden heeft de PvdA ervoor gezorgd dat er massaal windmolens op de Noordzee gebouwd gingen worden. Een paar jaar later was de 100% schone elektriciteit uit die molens goedkoper dan uit vervuilende kolencentrales. Zonder subsidie. Dergelijke doorbraken moeten we weer forceren zodat de verduurzaming hopelijk veel sneller gaat dan we nu kunnen bedenken.”

2.  Welke maatregel moet zeker in het Regeerakkoord als de PvdA gaat deelnemen aan het nieuwe kabinet?
“Er is niet één maatregel: het Regeerakkoord moet zorgen voor ten minste 55% CO2 reductie in 2030. We kunnen het klimaat niet een beetje redden, want er is geen planeet B. En het moet eerlijk(er), dus er moet op zijn minst zoiets komen als een CO2-heffing. Die maatregel is én effectief én maakt de verdeling eerlijker.”

3. In december 2020 zijn de regeringsleiders akkoord gegaan met het verhogen van het EU broeikasgasemissie-reductiedoel voor 2030 naar ten minste 55%. 
Hoe gaat Nederland bijdragen aan deze versnelling en wat betekent dit voor het huidige Nederlandse reductiedoel van 49%?
“Nederland gaat zorgen voor ten minste 55% CO2 reductie en draagt zo haar deel bij aan de EU-doelstelling. Het huidige reductiedoel moet dus worden opgehoogd. Verder wil de PvdA voor doorbraken zorgen die ook in andere landen gebruikt kunnen worden, zoals de PvdA eerder voor elkaar heeft gekregen (en de windsector natuurlijk) met wind op zee.”

4. Hoe draagt u zelf bij aan de energietransitie?
“Mijn jaren ’30 huis is energieneutraal door na-isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Verder gebruik ik een speed pedelec, om elke dag 24km heen en terug te fietsen naar kantoor, ben ik flexitariër en de afgelopen jaren niet met het vliegtuig op vakantie gegaan. Nog belangrijker: ik heb 2 jaar geleden met 40.000 mensen gedemonstreerd voor een veilig klimaat tijdens de klimaatmars en 20 jaar bij Greenpeace gewerkt om te strijden voor een balans tussen de mens en onze planeet.”


Benieuwd wat de PvdA en andere politieke partijen nog meer vinden over onderwerpen als elektriciteit, mobiliteit en energiebesparing? Bekijk dan het handige verkiezingsoverzicht van Energie-Nederland en kijk en vergelijk zelf verschillende standpunten met elkaar.


 

Gerelateerd nieuws