Vijf vragen over de nieuwe Energiewet beantwoord

Met de Energiewet die door de Eerste Kamer is aangenomen zet Nederland een belangrijke stap richting een integraal energiesysteem en verdere verduurzaming. Het doel van deze wet is efficiëntere regelgeving die voor alle energiedragers eenzelfde basis biedt. Ook creëert de wet nieuwe mogelijkheden om netcongestie aan te pakken. Energie-Nederland beantwoordt vijf vragen over deze belangrijke mijlpaal. 

  1.  Wat merken huishoudens van de nieuwe Energiewet? 

Huishoudens profiteren van meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op hun energiekosten. Meer aanbod van tijdsgebonden en dynamische prijzen, en diensten voor teruglevering en vraagsturing, maken dit mogelijk. Energieleveranciers bieden nieuwe producten aan om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. De betere afstemming tussen vraag en aanbod verlaagt de risico’s voor energieleveranciers, wat uiteindelijk zal resulteren in lagere prijzen en een divers aanbod voor huishoudens. 
 
Ook kunnen huishoudens toestemming geven om hun energiedata te delen met derden. Dit maakt meer gepersonaliseerde diensten zoals inzicht in energieverbruik, energieadvies en energiemanagement mogelijk. 

  1. Wat betekent de Energiewet voor energieleveranciers? 

Alle (grotere) energieleveranciers worden in de toekomst verplicht naast vaste prijscontracten ook dynamische prijscontracten aan te bieden. Dat is nu nog niet het geval. In de ‘machinekamer’ van de leveranciers moeten aanpassingen in systemen en processen worden doorgevoerd om aan de nieuwe definities en regelgeving voor de verschillende soorten afnemers, zoals huishoudens en bedrijven met uiteenlopende aansluitingen, en modelcontracten te voldoen. Hoewel dit complex is, merken afnemers hier weinig van. Leveranciers zullen echter tijd nodig hebben om hun systemen in te richten voor deze nieuwe definities en regelgeving.  

  1. Hoe draagt de Energiewet bij aan de energietransitie? 

De Energiewet stimuleert actieve deelname aan de energietransitie. Huishoudens en bedrijven kunnen energie opwekken en dit delen of verhandelen via peer-to-peer contracten. Door hindernissen te minimaliseren, moedigt de wet actieve gebruikers aan om een positieve bijdrage te leveren aan duurzame energieoplossingen. Energiegemeenschappen, waarin burgers gezamenlijk energie beheren, worden expliciet ondersteund. 

Energie-uitwisseling tussen partijen wordt eenvoudiger, wat meer flexibiliteit creëert en de energietransitie versnelt. Dankzij duidelijke wetgeving kunnen actieve afnemers beter bijdragen aan een innovatieve en duurzame energiemarkt. 

  1. Hoe pakt de Energiewet netcongestie aan? 

De wet geeft systeembeheerders (de nieuwe naam voor de netbeheerders) meer instrumenten om de schaarse capaciteit op het elektriciteitsnet efficiënter te verdelen. Dit is essentieel gezien de toenemende druk door duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Netcongestie wordt hiermee beter beheersbaar, waardoor de energietransitie minder vertraagt. 

  1. Waar waarschuwt Energie-Nederland voor? 

Energie-Nederland benadrukt het belang van een zorgvuldige implementatie van alle noodzakelijke wijzigingen. Dat betekent dat de termijnen voor de invoering van de verschillende onderdelen van de nieuwe wetgeving realistisch moet zijn. Voorkomen moet worden dat de uitvoering van de Energiewet in de praktijk tot teleurstelling gaat leiden als gevolg van verkeerde verwachtingen.

Gerelateerd nieuws