Duurzaam energiesysteem
Energiemarkt
Eindverbruikers
Infrastructuur
Energie-infrastructuur is cruciaal voor betrouwbare levering van betaalbare energie aan woningen, bedrijven en industrieën. Het zorgt voor efficiënte energieopwekking, verzending en distributie naar de eindverbruikers. Binnen de energie-infrastructuur wordt onderscheid gemaakt in infrastructuur voor netten en infrastructuur voor energieproductie, -opslag en –omzetting van energie. De infrastructuur voor netten bestaat uit verschillende componenten, waaronder hoogspanningslijnen, kabels, schakelstations, transformatoren en controlesystemen. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van de netten. Daarentegen worden opslag, conversie en productie verzorgd door marktpartijen.
Het ontwerp en de exploitatie van energie-infrastructuur kan echter ook flinke milieu-impact en sociale gevolgen hebben. Met name vanwege de uitstoot van broeikasgassen en het landgebruik.
De ontwikkeling van energie-infrastructuur heeft de afgelopen jaren ingrijpende veranderingen ondergaan. Dit betreft het uitbreiden van warmtenetten, het voornemen van de aanleg van een nationaal waterstofnet en het hoognodig versterken van het elektriciteitsnet. Deze veranderingen werden gedreven door de noodzaak om uitstoot van broeikasgassen te verminderen, energiezekerheid te verbeteren en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Energie-Nederland staat voorop bij deze ontwikkelingen en zorgt ervoor dat de nodige veranderingen worden doorgevoerd. Dit gebeurt op een manier waarbij het tempo van de energietransitie niet vertraagd wordt. Deze veranderingen hebben ook geleid tot meer aandacht voor decentralisatie, elektrificatie en digitalisering van energiesystemen. Datzelfde geldt voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.
Energie-Nederland vindt dat investeringen essentieel zijn om de overgang naar een duurzamer en veerkrachtiger energiesysteem te ondersteunen. Dit vereist intensieve samenwerking tussen overheden, bedrijven en gemeenschappen. Ook zijn innovatieve technologieën en financieringsmechanismen nodig. Alleen dan kan een energie-infrastructuur worden ontworpen en beheerd op een manier die economische, sociale en ecologische overwegingen in evenwicht houdt.