Duurzaam energiesysteem
Energiemarkt
Eindverbruikers
Energieopslag
Standpunt energieopslag
Standpunt Batterijen
De afgelopen paar jaar is een toename zichtbaar van het aanbod van energiediensten achter de meter. Eén daarvan is de batterij.
Energie-Nederland (h)erkent dat batterijen nodig zijn in een toekomstig energiesysteem. Die moeten echter niet apart worden gestimuleerd. Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft aangetoond dat het subsidiëren van batterijen niet kosteneffectief is om CO2-reductie te realiseren. Het verzwaren van het net is vaak veel goedkoper dan de inzet van een batterij. Ook is het vanuit een marktperspectief niet wenselijk om batterijen apart te behandelen. Ze concurreren namelijk met andere vormen van flexibiliteit, zoals vraagrespons. De focus moet eerder liggen op het wegnemen van barrières voor het gebruik van batterijen. Denk aan een herziening van de nettarieven. Hiermee worden investeringen in batterijen zonder subsidie mogelijk.
Standpunt Gasopslag
Gasopslagen zijn cruciaal voor de leveringszekerheid in Nederland en onze omringende landen. Onder normale omstandigheden worden de gasopslagen in de zomer gevuld bij lage prijzen en geleegd bij hoge prijzen in de winter. In 2022 zijn diverse ingrepen gedaan om ondanks de hoge gasprijzen in de zomer toch te komen tot een hoge vullingsgraad. Ook de komende jaren verwachten we veel onzekerheid over de zogeheten zomer/winter spread. We kunnen er niet vanuit gaan dat gasopslagen ‘als vanzelf’ worden gevuld.
In Bergermeer is voor de lange termijn volume geboekt voor 20 TWh gas van Gazprom. Dit Russisch gas is echter voor de markt niet meer toegankelijk. Energie Beheer Nederland (EBN) is in 2022 aangewezen om dit volume toch te vullen. Vanwege het belang om het volume in Bergermeer te benutten, stelt Energie-Nederland voor om deze oplossing ook toe te passen in 2023/2024.
Ook voor het overige opslaggedeelte van Bergermeer moet een stimuleringsmechanisme komen. Hierbij moet de 90% vulgraaddoelstelling zeker worden gesteld. De voorkeur van Energie-Nederland ligt in een subsidiemechanisme om de niet-rendabele top voor het vullen van de gasopslagen te verkleinen.
Standpunt Waterstofopslag
Producenten en afnemers van waterstof hebben niet altijd hetzelfde tempo van productie en consumptie. Daarvoor is een buffer nodig. Zeker als je bedenkt dat een flink deel van de waterstof gemaakt zal worden met windenergie, die niet altijd evenveel aanwezig is. Er zit een klein beetje buffer in het leidingstelsel, maar dat is lang niet voldoende om aan de vraag naar opslag te voldoen. De echt grote opslag kan alleen ondergronds gebeuren.
Gasunie dochter HyStock is al meerdere jaren bezig met waterstofopslag te realiseren op locatie Zuidwending. Er zijn bij Zuidwending tien locaties voor zoutcavernes. Zes hiervan worden al gebruikt voor aardgasopslag. De andere cavernes komen in aanmerking voor de opslag van waterstof.